woensdag 21 augustus 2013

Mens en lijden: extra materiaal

Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato

Afscheid nemen bestaat niet
Ik ga wel weg maar verlaat je niet
Lief, je moet me geloven
Al doet het pijn

Ik wil dat je me los laat
En dat je morgen weer verder gaat
Maar als je eenzaam of bang bent
Zal ik er zijn

Kom als de wind die je voelt en de regen
Volg wat je doet als het licht van de maan
Zoek me in alles dan kom je me tegen
Fluister mijn naam,
En ik kom eraan

Zie wat onzichtbaar is
Wat je gelooft is waar
Open je ogen maar
En, dan zal ik bij je zijn
Alles wat jij moet doen
Is mij op m'n woord geloven

Afscheid nemen bestaat niet

Kom als de wind die je voelt en de regen
Volg wat je doet als het licht van de maan
Zoek me in alles dan kom je me tegen
Fluister mijn naam
En ik kom eraan

Kijk in de lucht
Kijk naar de zee
Waar je ook zult lopen ja, ik loop met je mee
Iedere stap en ieder moment
Waar je dan ook bent

Wat je ook doet
Waar je ook gaat
Wanneer je me nodig hebt
Fluister gewoon mijn naam
En ik kom eraan

Afscheid nemen bestaat niet


Met de adem van tederheid

Toen je afscheid nam,
was er pijn in ons hart.
We vonden geen woorden meer.
De tranen van de regen
dropen van de ramen.
Ze blonken in de straatverlichting.
En toch wisten we beiden
dat echte vrienden
nooit definitief afscheid nemen.
Je blijheid en trouw,
je eenvoud en je zachte woorden
zijn als een regenboog
die et zijn vele kleuren
je tranen doet schitteren.
Je vindt je glimlach terug en
met de adem van tederheid
wordt alles mooier en dieper.

Stynen, E. (1997). Met de adem van tederheid. Averbode: NV Uitgeverij Altiora Averbode.



De kern van beide bronnen laat duidelijk merken dat de dood niet het einde van het leven is.
Afscheid nemen is met zachte handen dichtdoen wat voorbij is, en verpakken in mooie gedachten om te koesteren ter herinnering.

Mens en lijden: filmverwerking




Oscar is 10 jaar oud, lijdt aan leukemie en heeft nog maar een paar weken te leven.
Hij denkt dat hij zijn doktoren heeft teleurgesteld door niet te genezen en neemt het zijn ouders kwalijk dat ze niet met hem over zijn naderende dood kunnen praten.
Gelukkig is daar Oma Rozerood, een oudere dame die de kinderen in het ziekenhuis bezoekt. Ze vertelt hem verhalen over haar vroegere worstelcarrière, raadt hem aan brieven aan God te schrijven en verzint een spel waar elke dag voor 10 jaar uit iemands leven bestaat. Zo leeft Oscar een heel leven in slechts een paar dagen.

 

Brief aan een vriendin:

Hoi,

Zopas heb ik een film gezien, namelijk "Oscar et la dame Rose", die ik je zeker kan aanraden. Deze film is op zich grappig, aangrijpend, maar ook zeer ontroerend.
Het gaat over een 10-jarige jongen Oscar die lijdt aan leukemie.
In de klas haalt hij grappen uit met de leerkracht, die zich erg boos maakt in het gedrag van de leerling die het veroorzaakt, maar wanneer blijkt dat het Oscar is, dan is het ineens geen probleem meer, want hij is  ernstig ziek en dan kan je hem toch niet straffen. Hij wordt bij de directie gebracht, maar ook door hen wordt hij niet gestraft, maar gewoon naar zijn kamer gebracht om te rusten.
Wanneer blijkt dat de laatste behandeling niet geslaagd is, komt Oscar dit ook niet te weten. De ouders hebben dit bericht van de dokter gekregen, maar vertellen dit niet door aan hun zoon. Echter komt hij het toch te weten omdat Pop Corn, een vriendje in het ziekenhuis, liet weten dat de auto van zijn ouders op de parking stond en zij dus aanwezig waren in het ziekenhuis waar hij verblijft. Hij gaat op zoek naar zijn ouders en vindt ze dan in de consultatieruimte van de dokter, waarvan de deur op een kiertje staat. Zo kan hij het gesprek volgen en komt hij te weten dat hij niet lang meer te leven heeft. Op het einde gesprek blijkt ook dat de ouders er niet klaar voor zijn om hem dit nieuws te melden. Ze gaan zonder bezoek aan Oscar terug naar huis.
Hij is zo teleurgesteld door hun gedrag waardoor hij zijn ouders haat en ze niet meer wil zien.
Later botst hij in de ziekenhuisgang op een dame die net pizza's komt leveren voor het personeel. De dame reageert heel brutaal en onvriendelijk, maar toch geraakt hij door haar heel gefascineerd, maar zij verdwijnt weer.
De dokters kunnen geen gesprek meer met Oscar aanknopen en zijn ten einde raad.
De enige waarmee Oscar nog contact wil is de dame in het roze. Het personeel contacteert haar met de vraag om langs te komen. Eigenlijk wil ze dit niet, maar ze wordt overtuigd door het dagelijks leveren van pizza's als wederdienst.
Nadat ze een aantal dagen is langsgeweest, beloofde ze om elke dag langs te komen en werd de vriendschap tussen beide intenser.
Ze bracht hem aan het praten, weliswaar in brieven aan God gericht, die ze dan via een ballon de lucht in stuurde.
Ze zorgde ook voor verhalen en spelletjes die zijn laatste dagen aangenamer konden maken, want elke dag werd hij 10 jaar ouder.
Zo werd hij ook verliefd op Peggy Blue, waarmee hij uiteindelijk ook trouwde.
Vele gevoelens van vriendschap en ondersteuning komen dus in deze film naar boven. Pas op het einde verdwijnen de haatgevoelens naar zijn ouders toe omdat hij het gevoel heeft dat God hem duidelijk maakt dat alles wel goed komt. Maar op het einde van het jaar verliest hij toch het leven nadat zijn ouders en Rose even de kamer verlieten op verzoek van de dokter.
Ik moet zeggen dat de film erg aangrijpend is, maar toch zijn er grappige momenten verwerkt die het omgaan met lijden verzachten. Wat in deze situatie erg nodig is.
Wat ook opvalt zijn de kleuren in de film. De laatste 12 dagen worden vertoont in de film en voor elke dag geldt 10 jaar van zijn leven, maar dus elke dag veranderen de kleuren van bijvoorbeeld zijn beddengoed en de kledij van Rose. Je merkt het wel op, maar je weet eigenlijk de achterliggende betekenis niet. Want dus elke dag, elke kleur, staat voor een bepaalde symboliek.
Er komen erg veel gevoelens naar boven tijdens de film, maar het is goed dat je daar de ruimte aan kan geven. Je merkt ook dat niet iedereen alleen maar positieve gevoelens heeft.
De film laat ook echt zien hoe je met lijden wel of niet kan omgaan. Nu je kind de waarheid verzwijgen, is iets dat ik niet zou kunnen. Ook je kind heeft het recht te weten waar het voor staat.
Zelf ben ik nog niet in zo'n situatie terechtgekomen, maar nu weet ik wel, dat als het ooit zou voorvallen, hoe je kan reageren.
Ik heb nu al veel verteld over de film, maar om het hele verhaal te weten, moet je toch echt de film minstens één keer helemaal gezien hebben. Echt doen! Ik zou hem zelf meteen weer terug bekijken.

Lieve groetjes,
Kathleen

 


Korte reactie over de film:
De film is me echt goed bevallen niet tegenstaande het een aangrijpend verhaal is.
Eerst had ik een beetje schrik om de film te zien omdat mijn oma net is overleden, maar eigenlijk deed het toch wel goed om de film te zien. Ik heb mijn gevoelens de vrije loop gelaten en wanneer ik de tranen in mijn ogen kreeg, vooral op het einde van de film wanneer Oscar stervende is, heb ik mijn tranen gewoon laten rollen.
Wat ik ook mooi vind aan de film is dat men laat zien hoe je positief kan omgaan met lijden, met het contact aan God, maar ook de kleurensymboliek die verscholen zit in de verschillende scènes.
Als iemand me zou vragen om deze film te zien, zou ik meteen toezeggen en hem nog een keertje zien. Een echte aanrader!

Mens en lijden: omgaan met lijden

Afscheid van pasgeboren leven

Men kijkt vol verwachting uit naar de geboorte van het kind, maar als er dan uiteindelijk iets misgaat waardoor het kind overlijdt ontstaat er een groot lijden in plaats van vreugde.
Ook al is het kind niet levensvatbaar omwille van de vele afwijkingen of slechte gezondheidstoestand, toch blijft het steeds een groot verdriet.
Wanneer de ouders hun pasgeboren kindje verliezen krijgen ze toch nog de kans om op gepaste wijze afscheid te nemen van het kindje. Ze kunnen het bijvoorbeeld nog laten dopen en een plechtigheid laten plaats vinden.


Noodweer op Pukkelpop

Je merkt in dit fragment heel duidelijk dat mensen verschillend omgaan met lijden. De ene begrijpt duidelijk waarom het festival wordt afgelast, maar een andere vindt dan weer dat het festival toch gewoon kan doorgaan. Want het is toch al gebeurd. Ik vind dat dit dan egoïstische mensen zijn, die geen begrip hebben voor de slachtoffers of de nabestaanden van de slachtoffers. Op een plek waar een ramp is gebeurd, kan je toch niet verder feesten. Dit brengt toch meteen een domper op de stemming.


Vrijwilligerswerk in de gevangenis

De meeste mensen gaan ervan uit dat gevangene slechten mensen zijn, maar ook zij kunnen verdriet hebben om een overleden familielid of vriend, waar ook begrip voor moet getoond worden. Zij moeten ook de kans krijgen om om te gaan met het lijden en dit verdriet te kunnen verwerken.
Het kan een grote steun zijn voor deze mensen dat ze weten dat ze bij iemand terecht kunnen om te praten en die er is in moeilijke momenten om hun verdriet te delen en te verwerken.

Mens en lijden: Is er leven na de dood?

Er kan een leven zijn na de dood, maar misschien eerder in of door de gedachten van de nabestaanden, maar dus niet in het "fysieke leven" zoals wij het kennen.
Al is het maar dat je denkt dat mensen elkaar na de dood terug tegenkomen en samen gelukkig kunnen zijn.

Het is zoals een schip dat de haven verlaat en aan de horizon uit het zicht verdwijnt. Het schip is dus niet echt weg, maar we kunnen het niet meer zien. Ook achter de horizon blijft het doorvaren.

De overledenen blijven steeds verderleven in de gedachten van de nabestaanden.

Mens en natuur: extra materiaal

 

Blauwe vlag voor de Eendracht!

'The Blue Flag' is een prestigieuze eco-label dat is uitgereikt aan stranden, jachthavens en schepen uit 41 landen. Iedereen kan helpen om het maritieme milieu te beschermen door zich aan bepaalde regels te houden in de haven en op zee.

Van Sail Training International heeft de Eendracht het 'Blue Flag' certificaat mogen ontvangen. De Eendracht houdt zich aan een aantal belangrijke regels om het maritieme milieu te beschermen. Zo mag er onder andere niks over boord gegooid worden, moet er gebruik gemaakt worden van de recycling faciliteiten aan de wal en mogen er geen objecten gekocht of gebruikt worden die gemaakt zijn van beschermde dieren of een archeologische waarde hebben.
Met dit certificaat en door 'The Blue Flag' aan boord te voeren laat de Eendracht zien zich te houden aan 'The Blue Flag' regeling. Op deze manier laat de Eendracht zien dat zij zich inzet voor het milieu en hoopt op deze manier ook anderen hiervoor enthousiast te maken!

Kijk voor meer informatie op www.blueflag.org

Ik ben vrijwillige bemanning op de Eendracht en dus draag ik op deze manier ook een steentje bij aan het maritieme milieu. We sorteren dan ook keurig ons afval.
We hebben een aantal jaar geleden zelfs eens een prijs gewonnen tijdens de Tall Ships' Races omdat we het properste schip van de hele vloot waren, doordat we dus goed sorteren.





Waarom zingen we voor het klimaat?

De industrielanden moeten dringend hun broeikasgasuitstoot tussen de 25% – 40% terugdringen tegen 2020 om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden. Het huidige groeipad van de emissies leidt ons echter naar meer dan 3,5°C. Er moeten dus hoogdringend maatregelen genomen worden.

De lidorganisaties van de Klimaatcoalitie en van het Platform Klimaatrechtvaardigheid koppelen aan Sing for the Climate in elk geval een aantal specifieke eisen voor de verschillende beleidsniveaus.
Met deze eisen en met de finale Sing for the Climate-clip stappen we dit najaar naar de beleidsmakers van onze federale en gewestelijke regeringen, naar de VN-klimaattop in Doha (eind november – begin december 2012) en naar de nieuw verkozen gemeentebesturen.

Dit is ook zo'n mooi initiatief geweest.
Zelf heb ik ook deelgenomen aan het zangmoment tijdens de startdag op het Katho PHO Tielt.
Mensen klagen over het weer, maar eigenlijk zijn ze er ook een stukje zelf verantwoordelijk voor. Als iedereen een beetje meer aandacht schenkt aan het klimaat, kan dit de opwarming van de aarde vertragen.

Mens en natuur: Plaats van de mens in de natuur

De mens is een centraal punt in de natuur, waardoor men ook meer respect moet hebben voor de natuur.
Ik kan me ergeren aan mensen die afval achterlaten waar het niet hoort, terwijl ze bijvoorbeeld een wandeling maken en "genieten" van de natuur.
Ook merk je dat vele schepen zich niet aan de milieunormen houden, want bij een strandwandeling kom je ook veel afval tegen aan de vloedlijn.
Het gaat niet alleen om afval achterlaten, maar ook dat je de natuur in zijn volle glorie moet behouden en dus niet van wandelpaden afwijken of planten en bomen beschadigen.

Mens en natuur: pleidooi prof. Tim Jackson

Duurzaam leven

De argumenten van prof. Tim Jackson om over te stappen naar een ander economisch model.
  • Energie-efficiënte apparaten kopen
  • Spaarlampen gebruiken
  • Af en toe het licht uitdoen
  • Huizen beter isoleren

Peter Tom Jones en Vicky Demeyere pleiten voor de strategie van de 4 E's
  • Enable
    • Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen zonder al te veel moeite kunnen kiezen voor de duurzame keuze. Wil je dat mensen minder met de auto rijden, zorg dan dat er goed, bereikbaar openbaar vervoer is, dat er veel een veilige fietspaden zijn, ...
  • Encourage
    • Of aanmoedigen. Zorg ervoor dat mensen financieel beloond worden voor duurzaam gedrag en financiaal bestraft worden voor de niet duurzame keuzes. Maak dat openbaar vervoer goedkoop tot zelfs gratis.
  • Exemplify
    • De overheid, maar ook alle grote organisaties, moeten het goede voorbeeld geven. De burger oproepen zich duurzaam te gedragen, maar zelf het tegenovergestelde gedrag vertonen, is dodelijk voor heel het duurzaamheidsverhaal. Denken we maar aan een zeer opvoedkundig ecoprogramma op tv dat een uur later gevolgd wordt door Top Gear met zijn ophemeling van snelle en blitse auto's.
  • Engage
    • Staat voor het stimuleren van engagement voor duurzame keuzes, het 'bijschaven' van ons wereldbeeld om duurzaam handelen te ondersteunen. Op dit vlak kunnen vooral socioculturele organisaties zoals kwb en KAV een heel belangrijke rol spelen. Niet zozeer door mensen te bombarderen met informatie maar door hen zelf te betrekken bij verandering via gemeenschapsprojecten en betrokkenheid stimuleren.

Bij beide voorstellingen of argumenten kan ik me wel goed vinden.
Als we duurzamer willen leven zullen we er zelf ook iets aan moeten doen. De argumenten van prof. Tim Jackson zijn volgens mij heel goed haal- en toepasbaar.
Maar ook de strategie van de 4 E's vind ik heel correct, want wij kunnen wel ons best doen om duurzamer te leven of duurzame keuzes te maken, maar de overheid heeft daar inderdaad ook een groot aandeel in. Als de overheid meewerkt, zal het voor ons ook een stuk makkelijker worden om te letten op duurzaam leven.


Mens en natuur: ecologische voetafdruk


Mijn ecologische voetafdruk ligt lager dan de gemiddelde voetafdruk van een Belg.
Het is wel eens goed dat je zo'n test doet, zodat je weet of je goed bezig bent of beter kan, want soms denk je wel dat het goed is, maar weet je het eigenlijk toch ook weer niet.
Zelf zijn we hier thuis, want ik woon nog bij mijn ouders, dus goed bezig.
Uit de test blijkt dat we eventueel nog de buitenmuren zouden kunnen isoleren en meer groene stroom gebruiken. Maar de overige tips die men gaf, zijn eigenlijk al van toepassing.

Mens en natuur: Hoe groen ben ik?

Hoe groen ben je zelf?
Ben je een gelaten ontkenner of een onschuldige wachter? Of eerder een geremde hoper of groene doener?
Een onderzoek van Ann Jacques en Hilde Walravens van de KH Leuven en Change Desingers uit 2009, onderzocht de kloof tussen attitude en gedrag rond mobiliteit en wonen in Waals- en Vlaams-Brabant. Daaruit blijkt dat we de bevolking in 4 groepen kunnen onderverdelen.

1. Gelaten ontkenners
31% wil niet en doet niet
Ze geloven niet dat hun gedrag invloed kan uitoefenen op het milieu. De wetenschap zal het probleem wel oplossen. Het gaat om oudere, weinig bemiddelde, lager opgeleide mensen met kinderen.

2. Ontschuldige wachter
26% wil niet maar doet wel
Ze zijn goed op de hoogte, maar het minst van allemaal bereid om een inspanning te doen. Ze vinden dat de overheid meer moet doen. Maar op het vlak van energieverbruik is hun gedrag toch milieuvriendelijk. Het zijn jongere mensen zonder kinderen.

3. Geremde hopers
23% wil wel, maar doet niet
Ze vinden milieu belangrijk en zijn bereid om een inspanning te doen, maar dat weerspiegelt zich niet in hun gedrag. Het zijn jongere, eerder welgestelde en hoger opgeleiden zonder kinderen.

4. Groene doeners
20% wil en doet
Ze vinden milieu belangrijk en dat uit zich ook in hun gedrag. Het gaat om oudere, hoger opgeleide, welstellende mensen met kinderen.


Zelf plaats ik me in groep 4 van de Groene doeners.
Ik ben me bewust van de problematiek rond milieu en probeer hier ook daadwerkelijk mijn steentje aan bij te dragen. Ik ben me ook wel bewust dat je soms van minder milieuvriendelijke vormen gebruik moet maken, door bijvoorbeeld eerst het vliegtuig te moeten nemen om nadien een zeilreis te maken.



 






Mens en zingeving: extra materiaal

Als mensen zoeken naar geluk
zoeken ze meestal naar geld.

Ze denken
dat geld 'geluk' is,
totdat de ervaring
hun het tegenovergestelde leert
en dan is het meestal te laat.

Bosmans, P. (2004). Neem je tijd om gelukkig te zijn. Tielt: Uitgeverij Lannoo nv.


Geld maakt niet gelukkig. Het kan wel meewerken aan je geluk doordat je geen financiële problemen hebt, maar alleen veel geld hebben maakt zeker niet gelukkig. Je hebt meer nodig om gelukkig te zijn, zoals verbondenheid.

Mens en zingeving: Wat is geloven? Wie is God?

Geloven is het goede in mensen herkennen en daardoor je eigen levenswijze richting te geven. Je moet ook respect tonen naar de anderen, maar ook vertrouwen hebben in mens en maatschappij. En weten dat al wat je meemaakt zin heeft en dat je hieruit ook lessen kan trekken of je daarover bewust kan worden.

God is een ontastbaar opperwezen waaruit alles is ontstaan, Schepper van hemel en aarde.
Hij waakt over ons en leidt ons de weg om een goed mens te zijn en ons te steunen in moeilijke momenten of waartoe we ons kunnen richten.



Mens en zingeving: getuigenissen

 

Vooral de getuigenis van Lien en Bart spreekt me aan.
Zij zijn een kleinkunstduo die via liedjes het geloof aan de mensen willen geven. Om ze dieper te laten nadenken en niet meer oppervlakkig te laten leven.
Hun liedjesteksten zijn dan ook filosofisch getint en gaan over het geloof, maar niet specifiek over God of de godsdienst.

Mens en zingeving: PKG-schaal

 
External Critique: 2
Relativism: 4
Second Naiveté: 5
Orthodoxy: 2


Ik kan me niet helemaal vinden met het resultaat, vooral het resultaat op gebied van tweede naïviteit. Het is me niet helemaal duidelijk waarop dit resultaat betrekking heeft. Er waren soms vragen bij die je dubbel kon interpreteren en die heb ik dan misschien verkeerd of niet helemaal juist beantwoord.
Met de overige resultaten kan ik me wel best vinden, zeker met het relativeren van verschillende uitspraken.
Op zich ben ik nog bewust met het geloof bezig, dus de score van 2 is hier dan weer een beetje laag naar mijn gevoel.

Mens en zingeving: Wat is 'geluk'?


Geluk is je goed in je vel voelen en gewaardeerd worden in je familie- en vriendenkring.
Waardoor je voldoening hebt van al wat je doet.
Gelukkig zijn is ook een goede gezondheidstoestand en geen financiële problemen hebben.
Geluk is ook vooral genieten van het leven dat ook in kleine dingen kan zitten, zoals een lach of een vriendelijk woord.

Mens en zingeving: Wie/wat geeft zin aan mijn leven?

De omgang met familie en vrienden geeft me zin aan mijn leven, maar ook mijn werk en vooral mijn hobby's.
In die omgang met familie en vrienden zijn eerlijkheid, respect en vertrouwen belangrijk. Zodat een aangename sfeer gecreërd wordt waarin iedereen zich goed voelt en je elkaar kan helpen waar nodig.
Oog hebben voor de kleine en alledaagse momenten die het leven aangenaam kunnen maken.
Samen tegenslagen proberen te overwinnen.

Mens en medemens: casus + toepassing ethis model

Taken te laat indienen

Voor de evaluatie van opleidingsonderdelen moeten vaak ook opdrachten ingeleverd worden.
Docenten stellen hiervoor duidelijke deadlines op. Toch zijn er ook altijd studenten die één of twee dagen na het verstrijken van de deadline hun opdracht binnen leveren. In de praktijk gebeurt het soms dat de docent papers accepteert en beoordeelt die na de deadline worden ingeleverd.

Is dit rechtvaardig?
Dit is niet rechtvaardig.
Belangrijk is om te weten waarom de taak te laat werd ingediend. Want als hiervoor een grondige reden is, kan dit eventueel wel aanvaard worden.
Afspraken zijn er om nageleefd te worden.

Toepassing ethisch model
  • Twee voorwaarden
    • Grondhouding aannemen
      • Echtheid: als er een deadline is gesteld moet deze ook gerespecteerd worden en moet ik me hieraan houden.
      • Empathie: bij een grondige reden zoals ongeval, ziekte of sterfgeval zal ik begrip tonen en een uitzondering toestaan.
      • Aanvaarding: is het begrip opbrengen voor een bepaalde situatie waarin de leerling zich bevindt.
    • Dialoog voeren
      • De leerlingen op voorhand herinneren aan de deadline en indien men deze niet kan halen om een bepaalde reden, zou de leerling zelf contact moeten opnemen met de leerkracht. Als dit niet het geval is en de taak te laat is ingediend zonder verwittiging, kan de leerkracht nog wel even informeren bij de leerling of er een grondige reden is voor laattijdig indienen.
  • 4 aandachtspunten
    • Situatie analyseren
      • Heb ik voldoende informatie ontvangen voor het laattijdig indienen? Was er voldoende ruimte gegeven voor de uitvoering van de taak? Wat is het standpunt van de leerling.
    • Handelingsmogelijkheden onderzoeken
      • Wat ga ik ondernemen? Krijgt men meteen een nul of een verwittiging? Kan ik punten aftrekken per dag dat de opdracht te laat is ingediend?
    • Motieven verhelderen
      • Al naargelang de ernst van de reden zal ik een gepaste beoordeling geven.
    • Effecten inschatten
      • De mate van beoordeling moet ervoor zorgen dat het te laat indienen zich niet meer herhaald zonder gegronde reden.
  • 3 evaluatiemomenten
    • Intuïties uitspreken
      • Te laat is te laat.
    • Normen verduidelijken
      • Is er misschien een gegronde reden? Zoniet, krijgt men zoals afgesproken een nul of verwittiging.
    • Waarden evalueren
      • De straf moet in verhouding blijven met de fout die gemaakt is.

Mens en medemens: mijn gekozen waarde



Een heel belangrijke waarde die noodzakelijk is in relaties tussen mensen is "respect".
Respect begint eerst en vooral al bij jezelf. Je moet respect hebben voor jezelf vooraleer je respect kan hebben voor anderen of anderen voor jou.
Als je respect hebt voor iemand, zal je tegen die persoon niet liegen en is er wederzijds vertrouwen.
Respect hebben voor je medemens is respect terugkrijgen.
Je moet niet alles kunnen aanvaarden van iemand, maar je moet wel kunnen openstaan voor andere meningen, gevoelens,...
Ook respect voor het materiële is hierbij een belangrijk gegeven.

Mens en samenleving: Paul Verhaege - idee 4

"Ons onderwijs speelt hierin een centrale rol. Niet eens zo lang geleden werd onderwijs vooral gewaardeerd omwille van zijn maatschappelijke relevantie. De bedoeling was kritische hoogopgeleide burgers af te leveren die via hun persoonlijke ontwikkeling ook konden bijdragen tot een betere maatschappij. Een dergelijk idee klinkt vandaag ongelooflijk wollig en het woord burgers roept bij mensen onder de 30 alleen nog McDonalds op. Universiteiten, dat zijn toch kennisbedrijven die competenties moeten ontwikkelen bij hun studenten zodat ze regelrecht het bedrijfsleven kunnen instappen? Ten einde dit te bevorderen deden een aantal prominenten in de loop van het crisisjaar 2011 heel concrete voorstellen: verhoog het inschrijvingsgeld voor alle opleidingen die niet aansluiten bij het bedrijfsleven, verlaag het voor alles wat wel rendeert; wie hardleers is en toch kiest voor een niet-rendabele opleiding, die moet bestraft worden met een kortere of zelfs helemaal geen uitkeringsgerechtigde periode. Als klap op de vuurpijl kwam het voorstel om kleuters te screenen op hun vaardigheden, zodat ze meteen de juiste economische richting kunnen uitgestuurd worden. De Vlaamse schrijver Marc Reugebrink kaartte die ideeën nog eens aan in een kritisch artikel met als ironische publicatiedatum de feestdag van de onnozele kinderen (De Standaard, 28 december 2011). De week daarop werd hij door een redacteur wetenschap van diezelfde krant de les gespeld: geesteswetenschappen dragen niks bij, menswetenschappers zouden beter Darwin lezen en met het neoliberalisme is er niets mis."

Met deze mening kan ik niet akkoord gaan.
Iedereen moet vrij blijven bij het kiezen van een opleiding waarin men zich goed voelt. Je kan misschien wel goed in iets zijn, maar helemaal niet graag doen.
Als na de studie blijkt dat er minder tewerkstelling is, ga je automatisch toch op zoek naar een bijkomende opleiding.
Het heeft ook helemaal geen zin om kleuters al te screenen, want zij hebben de tijd nodig om hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen. Pas na een aantal jaren kan men pas inzicht krijgen in hun kunnen/prestaties.
Een goed voorbeeld ben ik zelf. Als kind wilde ik juf worden, maar koos toch voor een economischere richting voortgaand op mijn middelbare studies. Maar nu na 7 jaren in deze sector te werken, begon het toch te kriebelen om de opleiding tot kleuterjuf te volgen.

Mens en samenleving: Paul Verhaege - idee 3

"Het neoliberalisme is ronduit gevaarlijk op psychologisch vlak. Hier heb ik als psychoanalyticus recht van spreken, dit is mijn vakgebied. Het is gevaarlijk omdat dit systeem het slechtste in de mens naar boven haalt en het beste onderdrukt. Dit gebeurde vooreerst op de werkvloer, maar ondertussen ook ten volle binnen ons onderwijs, waardoor het zelfs de nieuwe identiteit bepaalt.
De financiële gevechten tussen de euro-landen illustreren wat een neoliberale meritocratie met mensen doet. Solidariteit wordt een kostbare luxe en moet de plaats ruimen voor steeds tijdelijke coalities met als voornaamste zorg dat men er meer winst uit haalt dan de anderen. Diepgaande sociale banden met collega's zijn daardoor nagenoeg uitgesloten, een emotionele betrokkenheid bij het werk zelf is er nog nauwelijks en al helemaal niet meer bij het bedrijf of de organisatie. Pesten was vroeger een probleem op de scholen, nu is het volop aanwezig op de werkvloer, als een typisch symptoon van onmacht, waarbij de frustraties afgereageerd worden op de zwaksten. Onderhuids leeft er angst, van faalangst tot ruimere sociale angst voor die al te bedreigende ander."

Bij dit idee kan ik me wel vinden.
Pestgedrag begint reeds op jonge leeftijd op school, maar komt ook meer en meer bij volwassenen naar boven waarbij men de frustraties (door de verhoogde werkdruk) afreageert op de werkvloer.
De zwaksten uit de maatschappij komen hierdoor meer en meer onder druk te staan waardoor zij zich ook agressiever gaan gedragen en in een ander milieu kunnen terechtkomen met diefstal, druggebruik,...
Pestgedrag leidt tegenwoordig zelfs bij velen tot zelfdoding.
Hier moet dus dringend meer aandacht aan besteed worden door de vroegtijdige signalen te herkennen.

Mens en samenleving: Paul Verhaege - idee 2

"Het is een mislukking op economisch vlak, en laat dat nu net het domein zijn waar het wel zou moeten werken. Ik ben geen economist, als leek deel ik de ervaring van iedereen. Een eengemaakte vrije markt zou ons betere producten en diensten aanbieden die nog goedkoper zouden zijn ook. De realiteit is exact het omgekeerde. Als economisch model is dit een totale mislukking, en nogal wat onderzoek toont aan dat een meer egalitair gerichte economie zowel productiever als efficiënter is. Het Rijnlands model is stukken beter dan het Angelsaksische dat bovendien een spectaculaire stijging veroorzaakt heeft op het vlak van sociale ongelijkheid."

Dit idee is correct.
Door de concurrentie van de verschillende nutsbedrijven en bankinstellingen maakt men het de consument niet altijd gemakkelijker. Na een tijd ziet men door de bomen het bos niet meer.
Ze weten hoe ze hun klanten moeten lokken door de mooie voorstellingen of aanprijzingen, maar er zitten steeds addertjes onder het gras waar de mensen intrappen en zich achteraf bedrogen voelen.
Zoals bijvoorbeeld dat een bank een bepaalde intrest aanbied, maar na een paar maanden toch weer aanpast. Dus dat dit niet standvastig is.
De kleine zelfstandige gaat ten onder door de opkomst en uitbreiding van de grote en sterke winkelketens. Bijvoorbeeld het verdwijnen van zelfstandige bakkers en slagers omdat hun producten nu ook vers worden aangeboden in de grote supermarkten waar de mensen dan ineens al hun boodschappen kunnen doen in plaats van naar meerdere winkels te moeten gaan.

Mens en samenleving: Paul Verhaege - idee 1

"Niet zo lang geleden werd de maatschappij bepaald door het samenspel tussen minstens 4 dimensies: het politieke, het religieuze, het economische en het culturele - waarbij het politieke en het religieuze luik doorslag gaven. Vandaag zijn al die dimensies verdwenen: politiekers zijn voer voor Geert Hoste, over de religie kunnen we best zwijgen en iedereen is kunstenaar. Er blijft maar 1 dominant discours meer over, met name het economische. Wij leven in een neoliberale samenleving waarin alles een product geworden is. Bovendien gaat dit gepaard met een koppeling aan de zogenaamde meritocratie, waarbij iedereen verantwoordelijk geacht wordt voor het eigen succes of de eigen mislukking - dit is de mythe van de self made man. Als je slaagt, heb je het aan jezelf te danken, als je mislukt ook en het belangrijkste criterium is winst, geld - het moet opbrengen, dat is de boodschap."

Met deze mening kan ik grotendeels akkoord gaan.
De mentaliteit van de mensen en de maatschappij is tegenwoordig wel heel anders ten opzichte van vroeger. Nu draait alles om materialisme, winst en egoïsme om het zelf goed te hebben en meer en meer te willen.
De politiek is niet meer standvastig. Mensen van een bepaalde politieke partij kunnen bijvoorbeeld na een bepaald aantal jaren van partij veranderen en hun volgers mee trekken omdat ze ineens anders gezind zijn.
Het religieuze komt niet echt meer aan bod. Mensen kiezen nog wel voor een doopsel, communie, huwelijk of begrafenis in de kerk, maar dit is dan eerder omdat ze hiermee zijn opgegroeid dan wel uit echte geloofsovertuiging.
Waar ik echter niet mee akkoord ga is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het al dan niet slagen voor iets, want dit kan van meerdere factoren afhangen, waar je zelf niet altijd de controle over hebt.



Mens en samenleving: hersenspinsels

Ik vond het best een moeilijk artikel en heb het meermaals moeten lezen om het volledig te begrijpen.
Er zijn opvattingen die wel erg diepgaand zijn.
Ik was me reeds bewust dat de tijden heel erg veranderd zijn. Door dit artikel te lezen verrast het me wel dat de veranderingen van mens en maatschappij tot zo'n ernstige gevolgen kunnen leiden.