woensdag 21 augustus 2013

Mens en samenleving: Paul Verhaege - idee 1

"Niet zo lang geleden werd de maatschappij bepaald door het samenspel tussen minstens 4 dimensies: het politieke, het religieuze, het economische en het culturele - waarbij het politieke en het religieuze luik doorslag gaven. Vandaag zijn al die dimensies verdwenen: politiekers zijn voer voor Geert Hoste, over de religie kunnen we best zwijgen en iedereen is kunstenaar. Er blijft maar 1 dominant discours meer over, met name het economische. Wij leven in een neoliberale samenleving waarin alles een product geworden is. Bovendien gaat dit gepaard met een koppeling aan de zogenaamde meritocratie, waarbij iedereen verantwoordelijk geacht wordt voor het eigen succes of de eigen mislukking - dit is de mythe van de self made man. Als je slaagt, heb je het aan jezelf te danken, als je mislukt ook en het belangrijkste criterium is winst, geld - het moet opbrengen, dat is de boodschap."

Met deze mening kan ik grotendeels akkoord gaan.
De mentaliteit van de mensen en de maatschappij is tegenwoordig wel heel anders ten opzichte van vroeger. Nu draait alles om materialisme, winst en egoïsme om het zelf goed te hebben en meer en meer te willen.
De politiek is niet meer standvastig. Mensen van een bepaalde politieke partij kunnen bijvoorbeeld na een bepaald aantal jaren van partij veranderen en hun volgers mee trekken omdat ze ineens anders gezind zijn.
Het religieuze komt niet echt meer aan bod. Mensen kiezen nog wel voor een doopsel, communie, huwelijk of begrafenis in de kerk, maar dit is dan eerder omdat ze hiermee zijn opgegroeid dan wel uit echte geloofsovertuiging.
Waar ik echter niet mee akkoord ga is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het al dan niet slagen voor iets, want dit kan van meerdere factoren afhangen, waar je zelf niet altijd de controle over hebt.



1 opmerking:

  1. Het is een jammerlijke evolutie die Paul Verhaeghe schetst, namelijk dat we meer en meer in een maatschappij terechtkomen waar het economische de bovenhand neemt. Ik denk dat er in de gewone omgang tussen mensen nog wel veel plaats is voor vriendschap en zorg. Wat ik maatschappelijk wel een hoopvolle evolutie vind is dat er toch een groeiendegroep van jonge mensen zijn die bewust kiezen om het in hun eigen leven anders aan te pakken (en het wordt zelfs terug beetje "in") : milieubewuster, zelf groentjes kweken, een vierkante meter tuinieren, breien en naaien, ...

    BeantwoordenVerwijderen