woensdag 21 augustus 2013

Mens en lijden: omgaan met lijden

Afscheid van pasgeboren leven

Men kijkt vol verwachting uit naar de geboorte van het kind, maar als er dan uiteindelijk iets misgaat waardoor het kind overlijdt ontstaat er een groot lijden in plaats van vreugde.
Ook al is het kind niet levensvatbaar omwille van de vele afwijkingen of slechte gezondheidstoestand, toch blijft het steeds een groot verdriet.
Wanneer de ouders hun pasgeboren kindje verliezen krijgen ze toch nog de kans om op gepaste wijze afscheid te nemen van het kindje. Ze kunnen het bijvoorbeeld nog laten dopen en een plechtigheid laten plaats vinden.


Noodweer op Pukkelpop

Je merkt in dit fragment heel duidelijk dat mensen verschillend omgaan met lijden. De ene begrijpt duidelijk waarom het festival wordt afgelast, maar een andere vindt dan weer dat het festival toch gewoon kan doorgaan. Want het is toch al gebeurd. Ik vind dat dit dan egoïstische mensen zijn, die geen begrip hebben voor de slachtoffers of de nabestaanden van de slachtoffers. Op een plek waar een ramp is gebeurd, kan je toch niet verder feesten. Dit brengt toch meteen een domper op de stemming.


Vrijwilligerswerk in de gevangenis

De meeste mensen gaan ervan uit dat gevangene slechten mensen zijn, maar ook zij kunnen verdriet hebben om een overleden familielid of vriend, waar ook begrip voor moet getoond worden. Zij moeten ook de kans krijgen om om te gaan met het lijden en dit verdriet te kunnen verwerken.
Het kan een grote steun zijn voor deze mensen dat ze weten dat ze bij iemand terecht kunnen om te praten en die er is in moeilijke momenten om hun verdriet te delen en te verwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten