woensdag 21 augustus 2013

Mens en samenleving: Paul Verhaege - idee 2

"Het is een mislukking op economisch vlak, en laat dat nu net het domein zijn waar het wel zou moeten werken. Ik ben geen economist, als leek deel ik de ervaring van iedereen. Een eengemaakte vrije markt zou ons betere producten en diensten aanbieden die nog goedkoper zouden zijn ook. De realiteit is exact het omgekeerde. Als economisch model is dit een totale mislukking, en nogal wat onderzoek toont aan dat een meer egalitair gerichte economie zowel productiever als efficiƫnter is. Het Rijnlands model is stukken beter dan het Angelsaksische dat bovendien een spectaculaire stijging veroorzaakt heeft op het vlak van sociale ongelijkheid."

Dit idee is correct.
Door de concurrentie van de verschillende nutsbedrijven en bankinstellingen maakt men het de consument niet altijd gemakkelijker. Na een tijd ziet men door de bomen het bos niet meer.
Ze weten hoe ze hun klanten moeten lokken door de mooie voorstellingen of aanprijzingen, maar er zitten steeds addertjes onder het gras waar de mensen intrappen en zich achteraf bedrogen voelen.
Zoals bijvoorbeeld dat een bank een bepaalde intrest aanbied, maar na een paar maanden toch weer aanpast. Dus dat dit niet standvastig is.
De kleine zelfstandige gaat ten onder door de opkomst en uitbreiding van de grote en sterke winkelketens. Bijvoorbeeld het verdwijnen van zelfstandige bakkers en slagers omdat hun producten nu ook vers worden aangeboden in de grote supermarkten waar de mensen dan ineens al hun boodschappen kunnen doen in plaats van naar meerdere winkels te moeten gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten