woensdag 21 augustus 2013

Mens en natuur: extra materiaal

 

Blauwe vlag voor de Eendracht!

'The Blue Flag' is een prestigieuze eco-label dat is uitgereikt aan stranden, jachthavens en schepen uit 41 landen. Iedereen kan helpen om het maritieme milieu te beschermen door zich aan bepaalde regels te houden in de haven en op zee.

Van Sail Training International heeft de Eendracht het 'Blue Flag' certificaat mogen ontvangen. De Eendracht houdt zich aan een aantal belangrijke regels om het maritieme milieu te beschermen. Zo mag er onder andere niks over boord gegooid worden, moet er gebruik gemaakt worden van de recycling faciliteiten aan de wal en mogen er geen objecten gekocht of gebruikt worden die gemaakt zijn van beschermde dieren of een archeologische waarde hebben.
Met dit certificaat en door 'The Blue Flag' aan boord te voeren laat de Eendracht zien zich te houden aan 'The Blue Flag' regeling. Op deze manier laat de Eendracht zien dat zij zich inzet voor het milieu en hoopt op deze manier ook anderen hiervoor enthousiast te maken!

Kijk voor meer informatie op www.blueflag.org

Ik ben vrijwillige bemanning op de Eendracht en dus draag ik op deze manier ook een steentje bij aan het maritieme milieu. We sorteren dan ook keurig ons afval.
We hebben een aantal jaar geleden zelfs eens een prijs gewonnen tijdens de Tall Ships' Races omdat we het properste schip van de hele vloot waren, doordat we dus goed sorteren.





Waarom zingen we voor het klimaat?

De industrielanden moeten dringend hun broeikasgasuitstoot tussen de 25% – 40% terugdringen tegen 2020 om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden. Het huidige groeipad van de emissies leidt ons echter naar meer dan 3,5°C. Er moeten dus hoogdringend maatregelen genomen worden.

De lidorganisaties van de Klimaatcoalitie en van het Platform Klimaatrechtvaardigheid koppelen aan Sing for the Climate in elk geval een aantal specifieke eisen voor de verschillende beleidsniveaus.
Met deze eisen en met de finale Sing for the Climate-clip stappen we dit najaar naar de beleidsmakers van onze federale en gewestelijke regeringen, naar de VN-klimaattop in Doha (eind november – begin december 2012) en naar de nieuw verkozen gemeentebesturen.

Dit is ook zo'n mooi initiatief geweest.
Zelf heb ik ook deelgenomen aan het zangmoment tijdens de startdag op het Katho PHO Tielt.
Mensen klagen over het weer, maar eigenlijk zijn ze er ook een stukje zelf verantwoordelijk voor. Als iedereen een beetje meer aandacht schenkt aan het klimaat, kan dit de opwarming van de aarde vertragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten