woensdag 21 augustus 2013

Mens en zingeving: Wat is geloven? Wie is God?

Geloven is het goede in mensen herkennen en daardoor je eigen levenswijze richting te geven. Je moet ook respect tonen naar de anderen, maar ook vertrouwen hebben in mens en maatschappij. En weten dat al wat je meemaakt zin heeft en dat je hieruit ook lessen kan trekken of je daarover bewust kan worden.

God is een ontastbaar opperwezen waaruit alles is ontstaan, Schepper van hemel en aarde.
Hij waakt over ons en leidt ons de weg om een goed mens te zijn en ons te steunen in moeilijke momenten of waartoe we ons kunnen richten.



1 opmerking:

  1. Moeilijke vraag. Want God is een gevaarlijk woord ( zoals Shafique Kesjavee zegt, omdat het woord zo gebruikt en misbruikt is) , een vervelend woord ( zoals diezelfde Shafique zegt, omdat het iets oproept van saai) en een gemakzuchtig woord ( zoals Karen armstrong schrijft, omdat het ons geen moeite mag kosten om iets te begrijpen) . Ik probeer het altijd heel ruim te omschrijven : ik geloof dat er een andere hogere onzichtbare geestelijke mysterieuze dimensie is ( geen man met witte baaard op een wolk) , waar we ons mee kunnen verbinden vanuit ons hart. En die verbinding werpt een ander licht op ons leven. Elke godsdienst heeft dat in de loop van de geschiedenis op eigen wijze ontdekt en ingevuld en verwoord. Ten diepste gaat het in alle religies om liefde, respect, zachtmoedigheid, zorg voor elkaar... Jammer genoeg zijn er vroeger en nu ook gevaarlijke ontsporingen geweest ver van de oospronkelijke bedoelingen.

    BeantwoordenVerwijderen